TANÁCSOK A KEFIRREL KAPCSOLATBAN

 

 

Ha a gombát nem tisztítjuk meg minden alkalommal, és nem öntjük fel tejjel, akkor nem fog szaporodni, barna színűre változik, és elpusztul.
Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem.
Magyarországi tapasztalatok szerint a kereskedelemben kapható 2,8%-os zsírtartalmú zacskós tej a legjobb.

Házi tejet (pasztőrözetlen tejet) az érvényes előírások szerint, felforralva, szobahőmérsékletre lehűtve szabad alkalmazni. Fogyókúrázók 1,5%-os tejet is használhatnak.
ESL-es, és UHT-s, ultrapasztőrözött, féltartós és tartós tejet ne használjunk!

 


Ha gyümölcskefirt készítünk belőle, akkor a gyümölcsöt (és esetleg mézet, cukrot vagy extrém esetben az édesítőszert) csak közvetlenül a fogyasztás előtt keverjük a már kész kefirbe!
A gyümölcskefirt ne tároljuk! Ne feledjük, hogy ez egy élő anyag, és azonnal reakcióba lép a gyümölcsökkel!


Ha egy ideig nem akarunk kefirt készíteni, akkor a vízzel átmosott kefirgombát tegyük hideg vízbe, egy lezárt üvegedénybe. Így akár 2 hétig is eltartható hűtőszekrényben! Ez például nagyon hasznos megoldás nyaraláskor.

Az üvegedény fedele lehet fém, de ügyeljünk arra, hogy a fedél belső felületén a műanyag bevonat ne legyen sérült!

Figyelem! A GOMBA FÉMMEL NEM ÉRINTKEZHET! 

Ha a gombát nem tisztítjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel, akkor nem fog szaporodni és barna színűre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat. Az egészséges gomba fehér színű, mint a tej vagy a túró.

 


A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani!
A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig.
20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik.

A kefirt naponta kell fogyasztani, lehetőleg állandó időpontban, akár önálló ételként is.
Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozó állapotát. Komolyabb megbetegedéseknél naponta legalább 1 litert kell inni.
Ne feledjük, a kefir nem gyógyszer, hanem élelmiszer!


A kefirt fel lehet használni tejföl helyett saláták, mártások, szószok ízesítésénél, habarásnál.